јануар 1

Позоришна значка Бранислав Нушић

Позориште Патос из Смедерева наредну годину започеће новим програмом под називом „Позоришна значка Бранислав Нушић”. Овај програм подразумева редовно посећивање квалитетног позоришног садржаја од стране ученика, који је додатно пропраћен едукативним елементима, као што су позоришни бонтон, позоришне трибине и вођење личног позоришног дневника.

– У питању је нови приступ развоја младе позоришне публике кроз сарадњу са основним школама и континуиран рад на изградњи позоришног укуса и критичког мишљења код деце. Савремена истраживања трендова у култури указују на то да је позоришна публика све старија, док су деца и млади окренути другим медијима који не могу да замене културно-образовну улогу позоришта коју има у развоју једног детета – наводе из Патоса.

Са реализацијом пројекта креће се почетком наредне године, а трајаће све до децембра 2018, када ученике и њихове школе очекује завршна манифестација истог назива. Тада ће бити награђени за посећивање позоришта и критичке осврте у виду позоришних дневника.

Значај пројекта је препознат и финансијски подржан од града Смедерева и Ерсте банке кроз програм назван „Суперсте +”, на коме је позориште Патос  један је од три победника, управо због иновативне идеје развоја публике у култури, што иначе представља један од приоритета културне стратегије Србије, али и савремених европских културних програма. Подршку је пружило и Министарство просвете, науке и технолошког развоја оценивши да се пројектом изузетно подстиче креативан развој ученика школског узраста.

Партнери на пројекту су Центар за културу и Народна библиотека Смедерево.

Извор: ПолитикаПретходна страница

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *